בשנים האחרונות עולה בהתמדה מספר התלמידים שעושים שימוש באופניים חשמליים. מדובר בכלי תחבורה יעיל, מהיר, זול ונקי, שמסייע לבני נוער רבים להתנייד ברחבי העיר ללא תלות בהורים עסוקים או בתחבורה ציבורית איטית ומזהמת. אולם לצד היתרונות של האופניים החשמליים, נלווית למציאות זו גם סכנה גדולה. את השיעור נפתח בצפיה בסרטון קצר, שממחיש את הסכנה ואת הניסיונות של רשויות המדינה להתמודד עמה באמצעות רגולציה ואכיפה:
הטענות לפיהן הנסיעה באופניים חשמליים מלווה בסכנות מגובות בנתונים. בשנים האחרונות נרשם זינוק חד במספר הנפגעים מתאונות בכלי תחבורה זה, כפי שניתן לראות בתרשים הבא:
הרמב"ם, משנה תורה, הלכות רוצח ושמירת הנפש, פרק י"א, הלכה ה'
האם רכיבה על אופניים חשמליים מהווה "מכשול שיש בו סכנת נפשות"?
כעת נבקש מהתלמידים למנות בפירוט את הסכנות השונות שמלוות את הנסיעה באופניים חשמליים. את הנקודות שיעלו נאסוף ברשימה מסודרת על לוח הכיתה.
.
חלק ב: דיון בקבוצות קטנות
נחלק את התלמידים לקבוצות קטנות של 3-5. נבקש מכל קבוצה למלא טבלה המתייחסת לרשימת הסכנות שכתובה על הלוח, לצד הפתרונות האפשריים וזהות הגורם האחראי למניעתן, באופן הבא (הסעיפים כאן הם לדוגמה בלבד. לתלמידים יש לחלק טבלה ריקה):
הסכנה
הפיתרון
אחריות
נסיעה מהירה מדי
שמירה על מהירות נאותה
הרוכב
התנגשות בכלי רכב גדולים (מכוניות, אוטובוסים)
סלילת נתיבי אופניים יעודיים
עירייה
נסיעה בגיל צעיר מדי
הגבלת הנסיעה לגיל המתאים
ההורים
פגיעה בהולכי רגל בעת נסיעה על המדרכה
נסיעה בכביש
הרוכב
[השלימו כאן]
[השלימו כאן]
[השלימו כאן]
.
.
לסיכום השיעור
כעת נתאסף שוב במליאה ונבקש מנציגי הקבוצות לשתף את יתר חברי הכיתה בפתרונות המעשיים שהציעו לסכנות השונות.
בחלק מהמקרים יוכלו התלמידים בעצם לקחת אחריות על עצמם, באמצעות חבישת קסדה, נסיעה על פי הוראות הבטיחות וכדומה. במקרים אחרים יתכן שיהיה מקום לפנות יחד - בשם כלל התלמידים - לגורמים אחרים שיוכלו לסייע, דוגמת בית הספר, נציגות ההורים, העירייה ועוד.